
23 September 2006 

Dear SMA Member, 

MEDICAL RECORDS IN WEB -BASED SYSTEMS 

We have received queries from members about the management and storage of medical 
records in web -based systems, and in particular, the liabilities of the PHMC-registered clinic 
and doctor. 

We have consulted our Honorary Legal Advisors, and forward for your attention, the legal 

opinion from one of our Advisors. We urge you to read especially paragraphs 6 and 7 very 

carefully. 

Additionally, another of our Advisors is of the opinion that at least one of the companies has 

unacceptably broad disclaimers of warranties and limitation of liability clauses, which seek to 

avoid liability for matters which are under its control. 

We hope you will find the information useful. 

1. The Private Hospitals and Medical Clinics Act does not make it unlawful per se for 
hospitals to consider using a web -based CMS to manage, store and retrieve confidential 
patient information, so long as the hospitals continue to keep and maintain the primary 
records on their own, which is required by the Private Hospitals and Medical Clinics 
Regulations (2002 Revised Edition) Section 12. 

QUESTION: 

What are the liabilities of the HCI and the doctor if medical records are data -mined without 
the explicit consent of the doctor or patient? 

2. The issue relates to whether explicit consent is necessary. I am of the view that the fact 
that HCIs may 

need to engage outside vendors and specialists to help them manage medical records in a 

digital format, is also not in itself new or novel and there is a reasonable argument in favour 
of attributing some degree of implied consent to the possible involvement of such third 
parties, who may have access to confidential patient information in the course of the 
services they provide. This is of course, subject to the proviso that the HCIs make every 
effort to ensure that these third parties agree to be bound by a duty of confidentiality. HCIs 

should also seek the third party's contractual indemnity to cover them for potential liability in 

the event the obligations are breached. 



QUESTION: 

What are the liabilities of the HCI and the doctor if the IT company ceases operations 
temporarily or permanently for any reason, and business continuity is compromised? What 
are the liabilities of the HCI and the doctor if data is illegally accessed or compromised (e.g. 
hacked)? 

3. The issue is whether the legal position is now different because the data is to be on an off - 

site location and more importantly, it is effectively provided to a third party to manage, 
maintain and control, albeit within the confines of the contractual terms of engagement set 
by the HCIs. Would this then require that explicit consent be sought from the patients? I am 

of the view that if we accept that within the Singapore healthcare system, the need to use 

outside vendors and agents to manage medical databases may conceivably be said to be 
within public knowledge, then the argument of implied consent would be a strong one, 
whether or not it is a web -based CMS or something more limited in scope. The question is, 

is it reasonable to say that it is within public knowledge? The argument is probably about as 

strong as saying that we have arrived at a stage where the ability of the EMRX to allow 
cross-HCI access to medical information is now a fact within the public domain. I am just not 

sure that we are at such a stage yet, although this is certainly now more widely known than 
when EMRX was first launched. 

4. Therefore I would venture to say that our ability to defend any claim or allegation that 
there has been a breach of confidentiality with the use of a web -based CMS may not be as 

strong or assured as I would like to have before going into such a project. I would say that 
the argument of implied consent for web -based CMS involving an external party is probably 
weaker than for cross-HCI access to EMRX. However I would add that this is often the case 
when something is newly introduced. When the Courts introduced the Electonic Filing 
System it did entail the engagement of a third party IT company to manage and handle 
confidential court papers and one could have similarly said that there could be confidentiality 
concerns. 

5. I should add that usually no one complains when the system is working efficiently and 

effectively but complaints usually arise when there is a problem. The fact that you are 

entrusting a third party over whom you have no direct control does mean that the HCI is at 

the mercy of the IT company if the IT company should go into financial difficulty, has 

personnel issues or technical problems that affects its ability to provide the services as 
needed. This can occur, as you said, if there is any disruption to services, or in the case of 
hacking. Furthermore, if despite the contractual obligation of confidentiality, the company's 
staff misuses the information the HCI is still directly answerable to the patient, who may at 

this stage argue that his or her consent was not sought before the third party was allowed to 

handle the confidential records and he or she objects to it. 



QUESTION: 

Is explicit patient consent required when the HCI uses a web -based CMS and the HCI is 

therefore not custodian of the patient's data? 

6. Whatever the case, even if the patient accepts that the HCI may need to and has engaged 
the services of an IT company to provide web -based CMS, I am of the view that in the event 
of any disruption, compromise or breach in the system that may affect delivery of care or 

even if it is simply a confidentiality issue, ultimately the HCI still remains responsible to the 
patient. The HCI is unlikely to succeed in any attempts to wash their hands of the matter and 

simply to redirect the claims to the IT company with whom the patients have no direct 
relationship. The HCI's protection comes in the form of contractual indemnities that it may 

seek from the IT company, and it must still be concerned as to whether these companies are 
financially sound companies who are able to fulfil their obligations. However if you look at the 
sample contracts you provided, you will see that on the contrary IT companies may seek 
indemnities from the HCI and may further impose various limitations or disclaimers in liability 
to protect themselves. They may also make it clear that they will not be responsible for any 
claims from patients and it is the HCIs' problem to deal with these. Therefore HCIs must be 

well aware that the contractual terms of engagement with these companies may leave them 
at the mercy of the IT company's effectiveness, reliability and security, not to mention the 
integrity of the personnel handling the information, and it is something they must be 
prepared to answer for in the event problems occur. 

7. HCIs who wish to go ahead with web -based CMS will do well to manage their risks by (1) 

at least highlighting this to the patients in the general information relating to the hospital 
services that are provided to the patients, if not seeking explicit consent; (2) ensure that they 
deal with reputable and financial sound IT companies who are reliable and have good 
security systems as well as backup systems to ensure continuity of access and (3) ensure 
that the indemnity provisions and limitation of liabilities are not drawn up on terms that are 
totally unfavourable to them. My own sense is that the use of such a system may quickly 
become well accepted, in which case the concerns regarding confidentiality may start to 

lessen over time. 
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